The power of the elephant

De kracht van een olifant
Olifanten zijn hulpvaardig en proberen zieke of zwakkere groepsgenoten te helpen en te beschermen. Ze zijn sterk gericht op anderen en sociaal betrokken. De olifant heeft een bijzonder en sterk karakter. Hij is daarnaast fysiek groot en sterk, maar tegelijkertijd ook rustig en zachtaardig.
Daarnaast staat dit bijzondere dier bij veel mensen symbool voor kracht, wijsheid, vriendelijkheid, geluk en een lange levensduur. Eigenschappen die ik graag met IAMCLAUDIA ook wil uitdragen.

De olifant als inspiratiebron
Mensen kunnen veel van olifanten leren. Olifanten vertonen in bepaalde situaties namelijk hetzelfde gedrag als mensen. Het zijn bijzondere groepsdieren. Ze redden het niet alleen en hebben anderen nodig om te overleven. Ze leven jarenlang samen en hebben onderling een hechte band. Olifanten leren van elkaar en leren hun leven lang. Zo leren ze van hun kudde hoe ze moeten eten, hoe ze tools kunnen gebruiken, hoe ze zich moeten gedragen als er gevaar dreigt en waar ze de meeste kans hebben op voedsel en water. Om deze reden is de matriarch (leider) van de kudde ook meestal het oudste dier. Zij is de wijste en kan de beste beslissingen maken voor de kudde. Een mooi voorbeeld van vrouwelijk leiderschap.

Wist je dat olifanten ware communicatiespecialisten zijn? Een groot gedeelte van hun communicatie gebeurt op non-verbale wijze. Ze gebruiken hun slurf, poten en oren om een boodschap over te brengen. De kracht van verbale en non-verbale communicatie is enorm. Door hun grote oren hebben olifanten een uitstekend gehoor, maar olifanten kunnen ook erg goed ‘horen’ met hun poten. Ze voelen hier namelijk trillingen van kilometers ver weg mee. Deze trillingen worden via de botten naar het middenoor gestuurd. Zo kan het dier bijvoorbeeld ‘horen’ waar gevaar dreigt of dat er een bevriende groep olifanten aankomt.